Spring naar content

Hoe zorg je voor groei van jouw online community?

Hoe je jouw community laat groeien hangt af van wat voor type organisatie je hebt en wie je doelgroep precies is. Kan iedereen deelnemen aan de community of is het alleen voor de leden van jouw organisatie? Ben je gericht op het werven van nieuwe leden of niet?

Groei van community vereist lange adem

Een florerende online community: het is de droom van menig communitymanager. Maar een betrokken, actieve community bouwen is makkelijker gezegd dan gedaan. Omdat het gaat over relaties tussen mensen, is er vaak een lange adem nodig.

Toch zijn er wel een aantal zaken aan te wijzen die bijdragen aan het succesvol opzetten van een nieuwe community of het laten groeien van een bestaande. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

Hoe community laten groeien

Welke vormen van community groei zijn er?

Als je een online community wilt laten groeien, is het een goed idee om niet alleen na te denken over hóe je dat doet, maar vooral ook waarom. Een grotere community is namelijk niet per se actiever of meer betrokken. In essentie zijn er drie typen groei die we veel zien bij online community’s:

1. Organische of natuurlijke groei

We spreken van organische groei als een online community groter wordt, zonder dat die groei gestimuleerd wordt door bijvoorbeeld een communitymanager. Leden dragen nieuwe communityleden voor en er ontstaat een netwerk van mensen met een gemeenschappelijke band dat zich organisch uitbreidt.

Een ander voorbeeld van organische groei is natuurlijke aanwas. Binnen elke groep mensen vertrekt er af en toe iemand. Aanvulling van degenen die vertrekken zorgt ervoor dat het aantal leden van de groep min of meer stabiel blijft. Dit bewerkstellig je door in een rustig tempo nieuwe leden aan de groep toe te voegen. 

2. Groei via expansie

Doelbewuste, gestage groei noemen we expansie of uitbreiding. In een vroeg stadium van de community zorgt deze expansie ervoor dat de groep een kritische massa aan activiteit bereikt. 

Er ontstaat een levendig en betrokken geheel, waarin de leden het gevoel hebben zich met relevante onderwerpen bezig te houden. Groei via expansie moet je op sommige momenten inzetten zodat de groep interessant blijft en zich kan aanpassen aan een veranderend ecosysteem.

Soms kan het ook de ambitie van groepsleden zijn om de groep uit te breiden, om zo een breder bereik te hebben of meer aandacht te genereren. Let wel op: het kan voorkomen dat het aantal leden van een groep groeit, terwijl de betrokkenheid juist afneemt.

Lees meer over 12 tips om interactie te stimuleren in een online community

Voorbeelden van expansie

Bij sommige organisaties, bijvoorbeeld bij KNVB en Nevi, groeit de community via het bestaande ledenbestand. Accountmanagers of andere actieve leden vragen mensen om mee te doen. Zo krijg je nieuwe aanwas.

Een andere mogelijkheid is om de oorspronkelijke doelgroep uit te breiden. De oorspronkelijke doelgroep van de community van KNVB bestond bijvoorbeeld uit voetbalbestuurders. Die breiden ze nu uit door ook scheidsrechterscoördinatoren uit te nodigen. De NVM richt zich met hun community in eerste instantie op de makelaars, maar ze zijn van plan er later ook bureaumedewerkers bij te betrekken.

3. Groei via het bestaande ledenbestand (via-via)

Een betrokken, actieve community kan vaak zelf een hoop doen om groei te bewerkstelligen. Mond-tot-mondreclame blijft een ideale manier om nieuwe leden te werven. Hoewel een community geen product is, investeren potentiële leden hun tijd en energie in een nieuwe groep mensen. En een warme aanbeveling van iemand die ze kennen en vertrouwen betekent daar veel in.

Dit type groei levert vaak veel relevante contacten op. De mensen die de aanbeveling krijgen, kennen binnen de groep al minstens één ander lid. Als de community op deze manier groeit, zorgt het ook vaak voor een sneeuwbaleffect. Nieuwe leden introduceren binnen hun netwerk ook weer mensen, waardoor er snel een nieuwe groep kan ontstaan die toch samenhang heeft.

Als communitymanager kun je dit proces sturen door het gesprek te openen over het type leden dat je graag aan wil trekken en door de langetermijnvisie van de community te delen. Hierdoor hou je grip op de sfeer binnen de groep en de kwaliteit van de inhoud die je wilt leveren aan de bestaande leden. Ook kun je bestaande deelnemers vragen interessante openbare content uit de community te delen via hun netwerk.

Hoe stimuleer je de groei van je community?

1. Gebruiksgemak verhogen met een SSO-koppeling

Sommige organisaties sluiten in één keer al hun leden aan via een SSO-koppeling. SSO betekent ‘Single Sign-On’. Dit is een type authenticatietool dat gebruikers met een enkele set inloggegevens toegang geeft tot meerdere applicaties en services.

Single Sign-On maakt het leven een stuk gemakkelijker omdat gebruikers niet meerdere wachtwoorden hoeven te onthouden en niet steeds vergeten wachtwoorden hoeven te resetten. Door het gebruiksgemak van een online community te verhogen, komen leden met plezier terug.

2. Samenwerking met anderen

Het samenwerken met andere groepen die overlap hebben met een bepaalde community kan snel voor veel, kwalitatief hoogwaardige groei zorgen. Vaak heeft het niet zoveel zin om ver uiteenlopende community’s aan elkaar te verbinden. Het is logischer om groepen bij elkaar te brengen die in elkaars verlengde liggen en hierdoor van elkaar kunnen leren.

De community van TVVL groeit bijvoorbeeld door met andere ledenorganisaties samen te werken. Door meerdere organisaties mee te laten doen op jouw platform, krijg je een groter bereik. 

3. User-generated content delen

Het deels openbaar maken van user-generated content kan een gouden zet zijn. Door een deel van je content voor de inlog te plaatsen, laat je potentiële nieuwe leden zien wat jouw community te bieden heeft.

Als leden van de community content genereren die relevant is voor de community en buitenstaanders, kan het vertrouwen in een groep spectaculair groeien. Leden krijgen immers niet betaald voor hun berichten op social media of andere uitlatingen. Ze zijn belangeloos en eerlijk, en mensen weten dus precies wat ze mogen verwachten.

Ook voelt dit soort content persoonlijk en oprecht. Als je berichten ziet van leden van een community die je bevallen, is de kans groot dat je deel van zo’n groep uit wil maken. Hoe meer gevoel mensen bij de groep hebben, hoe groter de kans dat ze zich tot de community aangetrokken voelen. Door te laten zien wie onderdeel van de community zijn en hoe zij over zaken denken, trek je vanzelf leden aan die bij je passen.

Ook zien we bij bestaande communityplatformen dat Google openbare content erg waardeert en hoger in de zoekresultaten plaatst. Het organische verkeer naar de community via zoekmachines zorgt voor nieuwe aanwas.

4. Inzet van social media

Hoewel je user-generated content ook kunt verspreiden via social media en de twee in elkaars verlengde liggen, gaat het hier niet over hetzelfde. Veel mensen gebruiken tegenwoordig social media en als communitymanager kun je dit soort kanalen inzetten voor groei op je eigen platform.

Deel op social media bijvoorbeeld de hoogtepunten van de community. Plaats andere content die potentiële nieuwe leden inzicht geeft in wat er binnen de community speelt. Of zet een wervende advertentie in op de socialmediakanalen waar jouw potentiële leden zich bevinden. Vervolgens is het mogelijk om nieuwe leden eenvoudig door te verwijzen naar je eigen platform.

Lees hier meer over Social media of een eigen platform

5. Groei via promotie in bestaande communicatiekanalen

Je kunt je community promoten door die mee te nemen in je bestaande communicatiekanalen. Deel informatie en content via de kanalen die je al hebt. Plaats het bijvoorbeeld op bestaande websites, of in je nieuwsbrief. 

Hou er wel rekening mee dat het bereik van je bestaande communicatiekanalen op een gegeven moment zijn maximum bereikt. Wil je echt relevante nieuwe leden buiten de bestaande netwerken bereiken? Kies dan bijvoorbeeld voor het actief oogsten van nieuwe e-mailadressen op je website, zodat je regelmatig nieuwe e-mailadressen aan je mailinglijst kunt toevoegen.

Relevantie, levendigheid en activiteit

Welke groeistrategie je ook kiest, een community laten groeien blijft altijd een taaie kluif als er geen relevante inhoud is, of als de groep inactief is. Als afsluiter geven we je dus graag nog een aantal tips mee om de groep relevant en actief te houden.

  • Stabiliteit boven kwantiteit. Het is een goed uitgangspunt voor een startende online community om ongeveer twee keer per week een relevant bericht te posten. Het liefst niet op één dag, maar steeds met een aantal dagen ertussen. Je kunt dit soort berichten natuurlijk wel in het voren voorbereiden, en vervolgens acht keer per maand uitzetten.
  • Bij net startende community’s kun je uitgaan van één welkomstbericht en vier berichten waarin je de interactie met leden opzoekt, zoals polls, vragen of een relevante stelling.
  • Begin met een aantal spraakmakende leden. Als je mensen kent die veel van het onderwerp afweten, kun je die persoonlijk benaderen en uitnodigen om deel uit te maken van een startende community. Zo zien nieuwe leden meteen dat er kwaliteit in huis is.
  • Berichten van personen scoren vaak hoger dan berichten vanuit pagina’s. Onderzoek dus de mogelijkheid om personen berichten te laten delen, zodat deze berichten duidelijker naar voren komen.
  • Als je de berichten toekent aan een categorie, blijven oudere berichten beter zichtbaar en vinden leden makkelijker waardevolle informatie terug.

Lees meer over Communitytypen: hoe je succesvol een community opzet

Hulp nodig bij het opzetten van jouw online community?

Ons team staat klaar om je persoonlijk bij te staan jouw achterban een aantrekkelijke online community te bieden. Onze communitysoftware biedt vele modules om je daarbij te ondersteunen. Ons team geeft je graag persoonlijk support bij elke stap in dit traject en denkt ook graag met je mee bij het laten groeien van je community. Neem gerust contact met ons op.

Lees ook

Kennis delen en de veranderende rol van verenigingen [2/5]

Jouw branche of -beroepsvereniging staat bol van de kennis. Die kennis delen is een sleutel om meerwaarde voor je leden te creëren. Maar hoe doe je dat? Het “Digitale Dienstverlening- & Communicatiemodel voor verenigingen” geeft inzicht in waar jouw vereniging nu staat én hoe je kennisdeling succesvoller faciliteert.

Hoe meet je het succes van je online community? De KPI’s voor succes

Verenigingen zijn per definitie non-profitorganisaties. Toch is het ook voor verenigingen belangrijk de waarde van hun community – en de investering in een online versie daarvan – aan te kunnen tonen. Wat is de ROI van een online community? 

Zo werkt de community lifecycle

Om een community tot een succes te maken, moet je je aanpak afstemmen op de ontwikkelingsfase waarin jouw community zich bevindt. Wij leggen je uit hoe je fases in de levenscyclus van een community herkent en hoe je dat in je voordeel kunt laten werken.