Spring naar content

Communitytypen: hoe je succesvol een community opzet

Hoe zet je een succesvolle community op? De eerste stap is om het doel van je community te bepalen. Wat voor soort doelgroep is het, wat voor communitydoelen hebben de leden of deelnemers en hoe match je de boodschap van je organisatie daaraan? Output begint immers altijd met de input. Daarom is het belangrijk te weten welke elementen doorslaggevend zijn om er een levendige online community van te maken. Met onderstaande tips van ons Yunits-team vergroot je de digitale impact van jouw community en organisatie.

Hoe je succesvol een online community opzet

Wat zijn de gedeelde belangen van community en organisatie?

Als communicatieprofessional weet je uiteraard bij welke organisatie je in dienst bent en waar die organisatie voor staat. Toch is het belangrijk om, voordat je aan het opbouwen van een online community begint, voor jezelf op een rij te zetten wat de boodschap van je organisatie precies inhoudt. Of om deze korter en bondiger te maken.

Deze kernboodschap helpt je namelijk om scherp te krijgen waar de gedeelde belangen van jouw organisatie en de deelnemers of leden van je beoogde community samenvallen. Want bij elk soort communicatie, ook die met een positieve insteek, is een goede voorbereiding het halve werk. Het begint met stellen van deze hamvraag.

Werk je bij een vereniging, onderwijsorganisatie of een ander soort organisatie: wil deze het imago verbeteren, of juist de betrokkenheid bij de corebusiness, of de kennis over een bepaald thema bevorderen? Werk je in de zorg- en welzijnsbranche: wil je organisatie zich specifiek profileren voor de subsidiegever of is het doel om (potentiële) klanten samen te brengen door ervaringen te delen? Werk je voor de (semi)overheid of gemeente: gaat het om specifiek desinformatie te bestrijden of juist interactief te communiceren met het publiek over genomen besluiten of het aanbieden van opties?

Op welke doelgroep richt je je?

Je hebt een krachtig middel in handen om het strategisch communityplan en de organisatiestrategie te ondersteunen, als de input overeenkomt met het doel van je communityleden. ‘The power of community is measured by the actions of its members.’

Tot wie is de boodschap van je organisatie gericht? Welke stakeholders verenig je in de community: klanten, medewerkers, professionals in je branche, externe instanties, financiers, algemeen publiek of allemaal? De samenstelling van je doelgroep bepaalt je communitydoelen. Besef dat je organisatie er ook deel van uitmaakt en denk na over de rol die je als organisatie wil spelen.

Welke communitytypen zijn er?

Gemakshalve kun je stellen dat er zeven soorten community’s zijn, die zich onderscheiden door de communitydoelen:

  1. Praktijkgerichte community waarbij leden dezelfde competenties of ambities delen.
  2. Een community met een basis van gemeenschappelijke interesses.
  3. Een community waarbij de leden dezelfde idealen en hetzelfde activisme delen.
  4. In een locatiegerichte community houden de leden zich bezig met hun directe woon- en/of werkomgeving.
  5. Een community waarbij de leden steun zoeken bij elkaar door hun ervaringen, belevenissen en weetjes met elkaar te delen.
  6. Een community waarbij het doel is mensen bij elkaar te brengen die een gezamenlijk doel nastreven.
  7. Een interactief serviceplatform dat steun biedt bij het oplossen van dagelijkse problemen.

Laat je input je output bepalen

Als je weet wat de boodschap is van je organisatie en op welke doelgroep die zich richt, dan kun je een keuze maken wat voor soort community daar het beste bij past gezien de communitydoelen.

Om je goed te oriënteren is het zaak om een vooronderzoek te starten:

  • Hoe groot is de (potentiële) doelgroep?
  • Is er behoefte aan of bestaat er al zo’n soort community om bij aan te haken?
  • Wat vindt de doelgroep belangrijk wat betreft thema’s, waar interesseren de leden zich voor, wat willen ze bereiken of vinden online?
  • Komt dat overeen met wat je organisatie nastreeft en wil communiceren?
  • Wat voor soort mensen zitten in de doelgroep en welke onderscheiden zich en waarin?

Dit onderzoek kun je op verschillende manieren doen. Zelf social media afgaan en turven, een online enquête of mailing uitzetten, een persoonlijk gesprek aangaan met je stakeholders of alle mogelijkheden benutten.

Bovenal gaat het om het leren kennen van je publiek om inzicht te krijgen in de werkelijke behoeftes, motivaties en doelen zodat je een levensvatbare en succesvolle community kunt bouwen. Met de informatie die je vergaart op de praktijkvloer kun je dan een strategisch communityplan opstellen Daarin onderbouw je je keuze voor een bepaald soort community, en ook het doel van je community in relatie met de operationele doelstelling(en) en boodschap van je organisatie.

Denk out of the box

We zijn al bijna twee decennia bezig met online communityplatformen die een grote ontwikkeling in organisatiecommunicatie teweeg brachten. Ondanks dat er inmiddels al meer kennis en knowhow bestaat over dit deel van het vak, blijft het juist een uitdaging om het verschil te maken met een community voor je organisatie.

Aarzel daarom niet om ‘out of the box’ te durven denken en bijvoorbeeld een bottom-up insteek te kiezen die de organisatie en haar stakeholders dichter met elkaar in contact brengt. Doe je onderzoek zowel binnen als buiten je organisatie en zoek de mensen op die zowel technisch als praktisch inzicht hebben in alle relevante elementen van je community. Uiteindelijk telt het resultaat als dit bijdraagt aan zowel het doel van je community als je die van je organisatie.

Betrek je community bij het bepalen van het doel

Stel bijvoorbeeld in je vooronderzoek gericht vragen aan respondenten, potentiële leden en ambassadeurs over het doel van je community. Of wat zij als community belangrijk vinden of ambiëren. Uiteindelijk begint elke community vanaf scratch en heb je juist de inbreng van influencers, ‘early adopters’, managers en zelfs critici nodig om deze groot te maken.

Het bespaart je ook vergeefse moeite en frustraties als je bij voorbaat je organisatie kunt behoeden voor een community die er niet bij past of niet levensvatbaar blijkt.

Hulp nodig bij het vormgeven van jouw online community?

Denk daarom goed na over je communitydoelen, de contentplanning, de selectie van ondersteunende software en je budget. De communitysoftware van Yunits biedt vele modules om je daarbij te ondersteunen. Ons team geeft je graag persoonlijk support bij elke stap in dit traject en denkt ook graag met je mee bij het bepalen van het doel van je community. Neem gerust contact met ons op!

Lees ook

Online community trends in 2023

Welke trends hebben invloed op de ontwikkeling van community’s? Je leest het in dit dit artikel.

Waarom kennis delen belangrijk is: 6 voordelen

Waarom is het voor organisaties nu zo belangrijk om kennis te delen? Welke doelen bereik je ermee? Je leest het in dit artikel.

Hoe activeer je een online community?

Als je een online community start, wordt het niet automatisch een succes. Hoe zorg je ervoor dat leden van je community het platform daadwerkelijk gebruiken? Hoe activeer je een online community?