12 tips om interactie te stimuleren in een online community
Een succesvolle online community opzetten doe je niet van de ene op de andere dag. Je platform kan er nog zo mooi uitzien, als de deelnemers en leden het niet gebruiken, mist het zijn doel. Eén van de factoren waaraan je het succes van een online community afmeet, is de mate van interactie. Plaatsen gebruikers berichten, komen daar reacties op, melden zich nieuwe deelnemers aan, kortom, weet men elkaar te vinden? In dit artikel geven wij je een aantal tips om de interactie te stimuleren in jouw online community.
1. Wees een leider
Door je te profileren als een autoriteit, cultiveer je trots en identiteit bij elk lid. Zo zien communityleden dat ze deel uitmaken van iets dat groter is dan zijzelf. En op deze manier zet je de toon voor de community. Maar hoe positioneer je jezelf als leider?
- Zet belangrijke thema’s op de agenda en faciliteer het gesprek hierover.
- Bespreek topics vanuit meerdere invalshoeken (niet alleen vanuit je eigen organisatiebelang).
- Bied experts op bepaalde thema’s een podium binnen jouw community.
2. Werk aan de identiteit van je organisatie
Is het voor iedereen duidelijk waar je organisatie en je community voor staan? Is het duidelijk welk hoger doel je hanteert binnen je organisatie en je community? Als er een gemeenschappelijk doel is, vinden leden meer betekenis terug in de activiteiten die ze dagelijks uitvoeren en die aan de merkidentiteit gelinkt zijn. Het zit in de menselijke natuur om deel te willen uitmaken van een groter geheel.
3. Maak het makkelijk om deel te nemen
Bied gebruikers meerdere manieren om deel te nemen aan de community. Van het delen van praktijkvoorbeelden tot het antwoorden op vragen: niet iedereen voelt zich op zijn gemak met alle manieren van contact. Bied dus meerdere opties aan om uit te kiezen.
4. Verwelkom nieuwkomers en moedig hen aan
Zorg ervoor dat nieuwe leden in de community zich er welkom en thuis voelen. Een goede manier om hier een basis voor te leggen is een-op-eencontact met de communitymanager. Bedank leden voor het uitvoeren van acties, stel inhoud voor die ze misschien op prijs stellen of wijs hen op nieuwe activiteiten. Op deze manier bouw je een langdurige betrokkenheid op.
- Creëer bijvoorbeeld een ‘welkom groep’ die nieuwe leden bereikt, inclusief een instructiefilmpje over hoe ze het meeste uit de community kunnen halen.
- Zorg er ook voor dat het doel van de community voor elk nieuw lid duidelijk is.
- Wees duidelijk en transparant over hoe leden kunnen meedoen en moedig hen aan om al snel te beginnen met posten en contacten leggen.
- Post eventueel ook een tutorial over hoe een volledig profiel hen helpt om het meeste uit de community te halen.
- Of laat een ambassadeur wekelijks de nieuwe leden onder de aandacht brengen van de andere leden. Bijvoorbeeld door nieuwe leden te interviewen en de hoogtepunten op de homepagina te plaatsen.
Lees ook: Hoe activeer je een online community?
5. Creëer een ‘koffiecorner’ in je community
Maak van je online community een plaats waar mensen terecht kunnen voor luchtige gesprekken met andere leden. Net zoals het koffieapparaat op een kantoor de plek is voor een luchtig gesprekje. Hierdoor voelen nieuwe leden zich sneller op hun gemak en en zullen ze uiteindelijk misschien meer gevoelige onderwerpen durven bespreken.
Gewoon een praatje maken is een belangrijk onderdeel van een community, dus faciliteer die mogelijkheid.
6. Interacteer zelf ook met je gemeenschap
Dankzij interactie weten leden dat er iemand naar hen luistert. Organiseer bijvoorbeeld events en wees persoonlijk betrokken. Hierdoor voelen leden zich ook sneller thuis.
7. Organiseer het plaatsen van inspirerende content
Je houdt de community levendig door te stimuleren dat er regelmatig nieuwe content wordt gepubliceerd. Zeker in het begin, als er nog weinig bereik is, is het nodig om dit te organiseren.. Plaats de content niet zelf, maar help anderen om content te plaatsen. Dat kan bijvoorbeeld door daar deelnemers voor te vragen of door ghostwriters in te zetten. Zorg er in ieder geval voor dat je als organisatie niet gaat zenden. Het gaat om de interactie tussen de deelnemers.
8. Stel vragen die belangrijk zijn voor de community
Als je discussie wilt stimuleren over bepaalde onderwerpen, kun je zelf beginnen met een vraag of stelling. Vragen of stellingen werken alleen als de inhoud relevant is voor je doelgroep. Neem daarom de tijd om te begrijpen waar je doelgroep op reageert en plan daar omheen. Twijfel je of iets relevant is? Vraag dan een aantal gebruikers een-op-een of de vraag of stelling bij hen leeft. Bied structuur en volg de vragen ook op met antwoorden of meningen.
9. Identificeer en koester je power users
Door met je power users samen te werken als gelijken, stimuleer je de interactie verder. Een power user krijgt daarmee een belang in het succes van je community.
Vraag leden die vaak een bijdrage plaatsen bijvoorbeeld om een discussie te modereren over een specifiek onderwerp waarin zij expert zijn. Als deze leden actief betrokken zijn, bouwt dat de betrokkenheid verder op bij anderen en moedigt het andere leden aan om hun expertstatus ook te tonen. Zij zien dan de erkenning die dat kan opleveren en dat werkt vaak stimulerend.
10. Toon en promoot content van gebruikers
Wees duidelijk over het doel van de community en de wenselijke reacties op geplaatste inhoud en gesprekken. Dit helpt leden om erachter te komen wat gepast is en om zich meer op hun gemak te voelen om een bijdrage te leveren. Duidelijkheid over het doel helpt bovendien om de resultaten effectief te volgen en te meten.
Lees ook: Hoe meet je het succes van je online community? De KPI’s voor succes
Moedig de leden aan om te reageren op nieuw geplaatste inhoud, vooral als dit door een nieuw lid gebeurt. Reageren als communitymanager kan ook, maar er gaat niets boven een reactie van andere leden. En je voorkomt hiermee dat de discussie stopt omdat leden jouw reactie zien als de mening van een autoriteit. Dit creëert dan onbedoeld afstand.
Het tonen en promoten van communitycontent stimuleert en motiveert gebruikers, en helpt om nieuwe bijdragers te krijgen. Zet elke maand een lid in de spotlight op basis van interessante inhoud die zij plaatsten. Plaats ‘top commenters’ en ‘top posters’ ook op je dashboard, op je homepagina, in je nieuwsbrief of in andere communicatiemiddelen.
11. Beloon bijdragen
Zorg ervoor dat je een meetmethode hanteert die berichten, interacties, aantal logins en de totale tijd die je leden online spenderen, combineert in een soort score. Geef de leden die hiermee het hoogste scoren, een maandelijkse prijs of beloning.
Of organiseer een wedstrijd met een willekeurige trekking uit alle interacties over een bepaalde periode waarbij de bijdragers een grote prijs kunnen winnen.
12. Plezier stimuleert resultaten
Uitdagingen en een interessante inhoud zorgen vaak voor een positieve gedragsverandering en je stimuleert hier ook meer interactie mee. Actieve, positieve ervaringen vergroten de betrokkenheid van je leden bij de community. Laat je inspireren door de tips en ideeën van andere gemeenschappen en best practices.
Wil je meer tips over de kansen en mogelijkheden om meer interactie te stimuleren in jouw community? Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee.