Spring naar content

KNVB: Bestuurders helpen elkaar in online community

Veel voetbalverenigingen ervaren dezelfde uitdagingen. Met het platform Eén tweetje verbindt de KNVB de verschillende clubs en stimuleert samenwerking.

Bestuurders werken samen

Hoe verbind je bestuurders van voetbalverenigingen online en offline met elkaar? Daar zocht de KNVB een oplossing voor. Die vonden ze in het communityplatform Eén tweetje. Via dit platform kan de ‘Bestuurder van de Toekomst’ kennis en ervaringen uitwisselen met andere bestuurders. Yunits maakte het platform en ontwikkelde een uitgebreide online strategie. 

Eén tweetje is het communityplatform van de KNVB.

Voetbalverenigingen in de praktijk

Veel voetbalverenigingen lopen aan tegen dezelfde uitdagingen. Wat doe je als leden hun contributie niet betalen? Waar koop je een scorebord? Hoe goed is de kwaliteit van de kunstgrasvelden?

Als vereniging kun je zelf op zoek gaan naar het antwoord, maar je kunt ook gebruikmaken van de kennis van andere clubs. In Nederland zijn ongeveer 2400 (amateur)voetbalclubs. De kans is groot dat een van hen al eens tegen hetzelfde probleem is aangelopen en een oplossing heeft gevonden.

Dit is waar Eén tweetje op inspringt. Met behulp van een uitgebreide vraag-antwoord module kunnen bestuurders van amateurvoetbalverenigingen met elkaar in gesprek gaan en gebruikmaken van elkaars kennis.

Voordelen voor bestuurders

  • Bestuurders van voetbalverenigingen hebben een centrale plek om met elkaar in contact te komen
  • Makkelijker, efficiënter en betere oplossingen vinden voor (soms) algemene problemen
  • Elkaar helpen geeft een zinvol gevoel
  • Bestuurders breiden hun netwerk uit, binnen en buiten de regio
Via de online community Eén tweetje leren bestuurders van voetbalverenigingen van elkaar.

Voordelen voor de KNVB

  • Bestuurders worden beter in wat ze doen 
  • Inzicht in de problemen en ontwikkelingen binnen verenigingen
  • Bestuurders helpen elkaar verder. De KNVB ondersteunt slechts.

Het ontstaan van Eén tweetje

De KNVB wilde bestuurders helpen om van elkaar te leren. Daar wilde ze graag een online omgeving voor gebruiken, maar hoe? Dat wist de voetbalbond niet goed.

Yunits zocht uit wat er precies op een eventueel platform moest komen. Dat deden we in strategische sessies samen met de KNVB en een klankbordgroep. Die klankbordgroep bestond uit bestuurders uit heel Nederland. Samen gingen we in op vragen als: Welke onderdelen zijn belangrijk? Wat voor informatie willen bestuurders er vinden? Wat brengen zij zelf mee aan waardevolle kennis en ervaring?

Op basis hiervan ontstond Eén-tweetje. Het is een community of practise geworden met een aansprekende, sportieve vormgeving. Gebruiksgemak staat centraal. Bestuurders kunnen het platform bijvoorbeeld makkelijk gebruiken tijdens een overleg, of juist ervoor of erna.

De vraag-antwoord module van het communityplatform Eén tweetje wordt veel gebruikt.

Vraag-antwoord module zeer succesvol

Van alle onderdelen van Eén tweetje wordt de vraag-antwoord module het meest gebruikt. De bestuurderscommunity heeft veel waardering voor de laagdrempelige manier van vragen stellen. Bestuurders krijgen op bijna alle vragen snel een antwoord. Een bewijs van de waarde van Eén tweetje.

In je eentje kun je niets. Je moet het samen doen

Johan Cruijff

Resultaten van Eén tweetje

In de succesvolle pilotfase werden ongeveer 115 vragen gesteld en beantwoord. Daarop heeft de KNVB besloten Eén tweetje beschikbaar te maken voor alle bestuurders en commissieleden van Nederlandse voetbalverenigingen. Momenteel zijn er 575 deelnemers en dit aantal groeit snel. Iedere dag worden er nieuwe berichten geplaatst en helpen de deelnemers elkaar verder.

Lees ook

Laat je inspireren door de community’s van onze klanten.

TVVL

Cases

Nevi

Cases