Spring naar content

9 Tips voor het onboarden van nieuwe leden in een online community

Als je een online community hebt, wil je natuurlijk graag dat die succesvol is. Je wilt dat er nieuwe leden bij komen, maar ook dat ze erbij blijven. Daarvoor is de eerste ervaring met je online community cruciaal. Met een goede onboarding vergroot je de kans om leden langer aan je te binden. Hoe doe je dat? In dit artikel geven wij je 9 tips hoe je nieuwe leden een prettige onboarding-ervaring biedt.

onboarding nieuwe community leden

Wat betekent onboarding?

Onboarding in een online community is het proces van verwelkomen en wegwijs maken van nieuwe communityleden. Dit omvat het verstrekken van informatie over de community, hen helpen deel te nemen aan discussies en activiteiten, en ervoor zorgen dat zij zich gewaardeerd en betrokken voelen. 

De verantwoordelijkheid voor de onboarding van nieuwe leden ligt bij de communitymanager. Die kan verschillende methoden gebruiken om mensen een goede eerste ervaring te geven. En er op die manier voor zorgen dat mensen naar de community willen terugkeren. 

Onboarding is een continu proces, niet een eenmalige gebeurtenis. Het is belangrijk dat nieuwe communityleden zich welkom voelen en dat ze de middelen krijgen die ze nodig hebben om effectief deel te nemen. Met een kleine inspanning kun je ervoor zorgen dat iedereen die zich bij jouw community aansluit, zich gewaardeerd en betrokken voelt.

9 Tips om het onboarden te versoepelen

1. Laat een nieuw lid meteen meedoen

Uit onderzoek van Feverbee blijkt dat je nieuwe deelnemers meteen iets moet laten doen in de online community. Dat zorgt ervoor dat ze langer betrokken zijn bij je community. Laat ze bijvoorbeeld een vraag stellen of een antwoord geven op de vraag van een ander. Of laat zien dat vragen snel worden beantwoord. Dat motiveert om zelf ook een vraag te stellen. Zorg meteen voor een succeservaring.

Nieuwe leden meteen mee laten doen leidt tot een vier keer hogere betrokkenheid gedurende de periode dat iemand lid is van de community. De sleutel tot actieve deelname is om mensen persoonlijk te benaderen en meteen de meerwaarde van de community te laten ervaren. 

2. Maak het aanmelden zo eenvoudig mogelijk

Maak het makkelijk om je aan te melden. Dat zet meteen de toon voor de volgende ervaringen die een nieuw lid krijgt. Dat klinkt logisch, maar toch kan het aanmelden bij een online platform ontmoedigend zijn als het niet optimaal werkt.

Denk daarom goed na over welke stappen nieuwe leden moeten doorlopen om zich aan te melden. Welke zijn essentieel? Test ook het hele aanmeldproces voordat je live gaat. Laat directe collega’s zich aanmelden, terwijl jij kijkt wat ze doen. Observeer waar zij tegenaan lopen of op welk moment er vragen ontstaan. 

3. Stel slimme vragen 

Stel bij het aanmelden op een slimme manier vragen aan je nieuwe deelnemers. Vragen waarmee je ze verleidt om meteen actief mee te doen in de community. Laat ze bijvoorbeeld eerst naam en adres invullen, daarna de persoonlijke voorkeuren. 

Vraag daarna aan welke groepen iemand wil deelnemen of waar iemand op dit moment mee zit. Zorg dan dat die vraag meteen geplaatst wordt binnen de community.

4. Zorg voor een warm welkom

Initieer het contact en heet je deelnemers persoonlijk welkom. Dat kan via een bericht in je online community of een e-mail, maar bijvoorbeeld ook door ze op te bellen. Vraag waar de community hen mee kan helpen. 

Wees ook niet te bang om creatief te zijn met je bericht. Als je wat interessante feiten over jezelf vertelt, breek je het ijs en stel je de ander ook op zijn gemak. 

Door oprechte nieuwsgierigheid te tonen naar de achtergrond, interesses en doelen van de ander kweek je vertrouwen. Zo zet je de eerste stap voor het opbouwen van een positieve band. 

5. Benut de help-functie

Benut de help-functie in de community en geef daar informatie over hoe je van start gaat in de community. Daarmee verlaag je de drempel om daadwerkelijk deel te nemen. En je laat zien dat je het belangrijk vindt dat de ander toegevoegde waarde ervaart in jouw community. 

6. Creëer de mogelijkheid om laagdrempelig kennis te maken 

Laat nieuwe deelnemers zich voorstellen binnen de community. Laat ze bijvoorbeeld vertellen waar ze veel kennis van hebben of laat ze andere informatie delen die interessant is voor de leden. Of gebruik een kennismakingsformat dat alle nieuwe leden invullen om zichzelf voor te stellen.

7. Maak een introductievideo 

Neem iemand bij de hand en leg uit hoe het er aan toegaat op het platform. Dat kan goed in een introductievideo. Daarin licht je bijvoorbeeld de belangrijkste functies van het platform toe. Of je vertelt over de do’s en don’ts op je platform. 

8. Evalueer en onderzoek gebruikersdata

Check na verloop van tijd of nieuwe leden daadwerkelijk bijdragen. Dat doe je door uit de beheeromgeving een lijst te downloaden met nieuwe leden. Vervolgens bekijk je per persoon wat zij hebben bijgedragen aan de community.

Vraag nieuwe deelnemers ook om hun ervaringen en feedback. Dat laat zien dat je oprecht wilt dat ze voordeel halen uit de community. 

Enkele manieren om feedback over het onboardingproces te genereren zijn:

  • Stuur na een maand een follow-up e-mail waarin je om feedback over de community vraagt. 
  • Maak een poll waarin je vraagt naar de ervaringen.
  • Vraag communityleden naar suggesties over hoe je het onboardingproces kunt verbeteren.

9. Automatiseer een deel van het onboardingsproces

Je kunt jezelf werk uit handen nemen door een deel van de onboarding te automatiseren.  Dat kan door nieuwe deelnemers binnen een vastgesteld tijdspad mails te sturen met een bepaalde vraag. Bijvoorbeeld:

  • Vraag wat de eerste indruk is en wat een deelnemer van het platform vindt. 
  • Wijs op interessante functies binnen het platform.
  • Geef tips om meer uit het platform te halen. 
  • Vraag na een bepaalde periode naar de ervaringen en eventuele verbeterpunten. 

Meer tips over de kansen en mogelijkheden van een online communityplatform? 

Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee!

Lees ook

Hoe meet je het succes van je online community? De KPI’s voor succes

Verenigingen zijn per definitie non-profitorganisaties. Toch is het ook voor verenigingen belangrijk de waarde van hun community – en de investering in een online versie daarvan – aan te kunnen tonen. Wat is de ROI van een online community? 

Waarom je een missie nodig hebt voor je community

Heb jij een community en wil jij deze groter maken of ben je van plan om binnenkort een community op te richten? Dan is het van belang om een communitymissie te hebben.

“De waarde van je vereniging? Die zit in de interactieve communicatie tussen en met leden”

Het Yunits-team heeft versterking gekregen van communitystrateeg Mathijs Vleeming. Hoe kan hij verenigingen helpen? Wij stellen hem 5 vragen.