Spring naar content

Hoe zet je een community platform in om de kernfuncties van jouw vereniging te faciliteren?

De kern van verenigingswerk is voor veel verenigingen gelijk. In onderstaand schema geven we deze kerntaken weer in de vorm van een verenigingsschroef (bron). In het midden vind je de verenigingsorganisatie zelf die de vier kernfuncties met elkaar verbindt. Loopt de schroef vast (verenigingsorganisatie), dan is het ook lastiger de kernfuncties uit te voeren.

In dit artikel gaan we in op de vier kernfuncties van verenigingen en hoe je met een community platform ervoor zorgt dat die taken optimaal functioneren. Want als je jouw digitale omgeving slim inricht, dan ontlast je hiermee je verenigingsorganisatie en draag je bij aan een waardevol lidmaatschap van je deelnemers en leden.

verenigingsschroef voor verenigingen

1. Belangen behartigen

Focust jouw vereniging vooral op het behartigen van belangen van leden? Dan ligt je kernfunctie vooral bij het geven van een publieke stem aan alle individuele meningen en belangen. Je geeft informatie, je faciliteert overleg in diverse vormen en je onderneemt of organiseert bepaalde acties voor je achterban. Kortom, je geeft de groep een publieke stem.

Hoe ondersteun je jouw verenigingsorganisatie met een community platform op dit gebied?

 • Deel zelf informatie via blogs, nieuwsberichten of contentpagina’s en geef hierin aan wat zelf al doet om ledenbelangen te behartigen. 
 • Leer de meningen van leden kennen zodat je hun belangen nog beter kan behartigen. Haal standpunten op via enquêtes, een poll of via discussies op een forum.

MBO Connect, de community voor opleiders in het MBO, faciliteert het behartigen van belangen bijvoorbeeld in de vorm van polls die ze regelmatig onder leden houdt. En LHV, de Landelijke Huisartsen Vereniging, heeft een hele sectie belangenbehartiging in haar website.

2. Collectief versterken

Is jouw organisatie vooral gericht op het versterken van het collectief? Grote kans dat jouw organisatie betrokken leden heeft en dat kwaliteit en betrouwbaarheid naar de samenleving toe van groot belang zijn. Individuele leden bied je informatie over ontwikkelingen en thema’s die je van buiten ophaalt. En door de focus op innovatie te leggen, versterk je de gehele sector. Kortom, je straalt kwaliteit en betrouwbaarheid uit naar de samenleving.

Hoe ondersteun je jouw verenigingsorganisatie met een community platform op dit gebied?

 • Bouw een kennisbank op door documenten te delen of via wiki-pagina’s.
 • Ontvang wisdom from the crowd: Vraag & Antwoord is hier ideaal voor.
 • Zorg voor bijdragen van leden maar ook voor gevalideerde kennis uit bijvoorbeeld de wetenschap.
 • Een community platform voor een beroepsgroep versterkt het collectief en geeft leden direct een stem en positie.

Nevi Inside Procurement is hét kennisnetwerk voor inkoop-, contract- en supplymanagement. Hun ambitie is om samen het grootste online inkoopkennisnetwerk te bouwen, te zijn en te blijven. 

3. Ontmoeten en verbinden

Richt jouw vereniging zich op herkenning van de ander in een gedeelde situatie, hobby of overtuiging? Dan is het faciliteren van ontmoetingen in alle vormen waarschijnlijk een belangrijke toegevoegde waarde van jouw vereniging. Kortom, deze kernfunctie helpt mensen in een gedeelde situatie, hobby, overtuiging of beroep elkaar te vinden.

Hoe ondersteun je jouw verenigingsorganisatie met een community platform op dit gebied?

 • Netwerk openstellen en eenvoudig toegankelijk maken.  
 • Leden helpen elkaar en organisaties te vinden via expertises of andere filters.
 • Onderling berichten laten versturen.
 • Agenda.
 • Digitaal prikbord en ideeënbox.
 • Zet deelnemers die veel bijdragen in de spotlight.
 • Richt werkgroepen op om samenwerking te bevorderen.

TVVL Connect is het kennisplatform voor professionals in de installatietechniek. Met hun community platform bieden zij hun leden de mogelijkheid om online samen te werken, kennis te ontwikkelen en kennis te delen. Hier kun je in contact komen met individuele professionals maar kun je ook vakkundige kantoren over het hele land vinden.  

4. Individueel voordeel bieden

Heeft jouw vereniging het leveren van services aan leden als primaire kernfunctie? Is jouw verenigingsorganisatie vooral bezig is met het bieden van voordelen en services van individuele leden zoals inkoopkortingen of speciale producten? Dan is kwaliteit, resultaat en klantgerichtheid waarschijnlijk erg belangrijk. Kortom, je toegevoegde waarde zit vooral in het leveren van services aan individuele leden.

Hoe ondersteun je jouw verenigingsorganisatie met een community platform op dit gebied?

 • Helpdesk functies (bijvoorbeeld in de vorm van een juridische helpdesk).
 • Documenten delen via lidmaatschap.
 • Diensten aanbieden via lidmaatschap.
 • Documenten en diensten betaald aanbieden via webshop.
 • Producten aanbieden zoals templates, terugkijken van webinars.
 • E-learning en coaching.
 • Vacatures aanbieden.

Vastgoedpro richt zich vooral op het individueel voordeel bieden voor leden. Zij zijn de beroepsvereniging voor vastgoedprofessionals. Zij stimuleren hun leden op hun eigen vertrouwde manier te werken, terwijl zij als beroepsvereniging zorgen voor de ondersteuning.

Ondanks het uitsplitsen van de kernfuncties in vier onderdelen, hebben verreweg de meeste verenigingen toegevoegde waarde op meerdere, zo niet alle, onderdelen van de verenigingsschroef. En focussen verenigingen zich op alle vier de kernsfuncties.

Meer tips over de kansen en mogelijkheden van een digitaal community platform? 

Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee!

Lees ook

Hoe meet je het succes van je online community? De KPI’s voor succes

Verenigingen zijn per definitie non-profitorganisaties. Toch is het ook voor verenigingen belangrijk de waarde van hun community – en de investering in een online versie daarvan – aan te kunnen tonen. Wat is de ROI van een online community? 

Waarom je een missie nodig hebt voor je community

Heb jij een community en wil jij deze groter maken of ben je van plan om binnenkort een community op te richten? Dan is het van belang om een communitymissie te hebben.

7 redenen om te starten met een online community

Waarom zou je als organisatie zelf een community starten? Die vraag krijgen wij vaak. We geven je 7 redenen waarom een online community lanceren een goed idee is.