Spring naar content

7 redenen om te starten met een online community

Waarom zou je als organisatie zelf een community starten? Die vraag krijgen wij vaak. We geven je 7 redenen waarom een online community lanceren een goed idee is.

1. Je krijgt inzicht in behoeften en wensen van gebruikers

Als je een eigen community beheert, heb je inzicht in alle gegevens en al het verkeer. Je kunt dus precies zien wat gebruikers doen op je platform. Die informatie kun je gebruiken om nieuwe producten te ontwikkelen. Onze klant Kenniscentrum Sport zag bijvoorbeeld dat deelnemers veel vragen hadden over subsidies. Ze wilden weten hoe ze projecten konden financieren. Vervolgens heeft Kenniscentrum Sport content toegevoegd die hierop inging. Ook is het Kenniscentrum gaan samenwerken met adviesbureau Vindsubsidies. Door gebruik te maken van de data van je eigen community kun je dus heel gericht aan de slag. Je kunt zelfs nieuwe verdienmodellen bedenken.

2. Deelnemers maken gebruik van elkaars kennis

Via een online community komen gelijkgestemde deelnemers met elkaar in contact. Zij lopen vaak tegen vergelijkbare vragen of uitdagingen aan. Het is zonde van de tijd en energie als zij allemaal zelf het wiel moeten uitvinden. Door ze samen te brengen op één platform, kunnen ze kennis en ervaring delen en antwoord geven op elkaars vragen. Zo leren professionals uit verschillende regio’s of organisaties van elkaar. Een voorbeeld is het online platform van GGD GHOR Nederland. Daarop werken communicatieadviseurs van alle regionale vestigingen samen in een werkgroep.

Hoe maak je van de online community van je vereniging een succes? In deze video geeft Jolien van der Kemp van Yard 3 tips.

3. Een community verhoogt de klanttevredenheid

Via een community kan je organisatie op een makkelijke manier direct in contact komen met je doelgroep. En de doelgroep kan zelf ook direct contact zoeken met medewerkers van de organisatie. Mensen waarderen dat altijd. Bovendien intensiveert dat de klantrelatie.

4. Een community verbindt deelnemers, ook tussen sectoren

Professionals uit verschillende domeinen werken steeds meer met elkaar samen. Medewerkers van Jeugdzorg werken bijvoorbeeld samen met medewerkers van de gemeente en maatschappelijk werkers in de wijken. Over het algemeen werkt iedere organisatie met een ander informatiesysteem. Dat maakt het lastig om informatie te delen. Via een interactief online platform kun je gemakkelijk samenwerken en informatie uitwisselen met professionals uit andere organisaties of sectoren.

5. Versnelt innovatie met kennis van de crowd

In een community kun je makkelijk gebruikmaken van elkaars kennis. Als je jouw vraagstuk deelt in een community, kunnen verschillende mensen met verschillende achtergronden daarop reageren. Het Kennisnet Geboortezorg van College Perinatale Zorg heeft bijvoorbeeld een vraag-antwoord module. Daarin helpen professionals uit de Geboortezorg – verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgers, onderzoekers – elkaar met hun uitdagingen.

6. Praktijkkennis verrijkt wetenschappelijke informatie

Verenigingen, kennisinstituten en andere kennisintensieve organisaties delen regelmatig kennis op basis van wetenschappelijke onderzoeken. Maar deze onderzoeken sluiten niet altijd rechtstreeks aan bij de weerbarstige praktijk. De praktijkervaringen van professionals kunnen de wetenschappelijke kennis verrijken en aanleiding geven voor nieuw onderzoek.

7. Werk efficiënter

Met een community kun je de efficiency van jouw organisatie vergroten. GGD GHOR Nederland gebruikt bijvoorbeeld de werkgroepen op GGD GHOR Kennisnet om richtlijnen te verspreiden onder professionals. Of denk aan de evenementenmodule waarvan verschillende community’s gebruikmaken om het aanmeldproces soepel te laten verlopen. Of mail bijvoorbeeld automatisch groepen mensen met bepaalde kenmerken (beroepsgroep, regio) en verspreid eenvoudig digitale enquêtes.

Lees ook

Hoe meet je het succes van je online community? De KPI’s voor succes

Verenigingen zijn per definitie non-profitorganisaties. Toch is het ook voor verenigingen belangrijk de waarde van hun community – en de investering in een online versie daarvan – aan te kunnen tonen. Wat is de ROI van een online community? 

7 Belangrijke uitdagingen voor verenigingen

In een snel veranderende en steeds digitaler wordende wereld, is het voor verenigingen een uitdaging om ledencontact te faciliteren. Hoe geven verenigingen vorm aan hun toekomstvisie en langetermijnstrategie? En welke hulpmiddelen zetten zij in? In dit artikel lees je meer over de belangrijkste uitdagingen voor verenigingen.

9 Tips voor het onboarden van nieuwe leden in een online community

Met een goede onboarding vergroot je de kans om leden langer aan je community te binden. Wij geven je 9 tips hoe je nieuwe leden een prettige onboarding-ervaring biedt.